• Achter een mirakel schuilt vaak een wonder(s)

Is mijn content wel beveiligd?

“Hoe kunnen we er voor zorgen dat niet zomaar iedereen met de content op mijn site aan de haal gaat”. Het is lang geleden dat deze vraag mij gesteld is maar onlangs was het toch weer raak. Ik herinner mij dat een jaar of 6-7 geleden die vraag bijna maandelijks voorbij kwam. Men maakte zich (afgezien van echte commerciële content zoals muziek, software, downloads etc.) bijzonder druk over de eigen teksten en afbeeldingen en het mogelijke misbruik ervan door concurrenten e.a..

Dit gevoel werd, denk ik, ook aangewakkerd door ruzies tussen uitgevers en site-exploitanten, zoals destijds tussen kranten.com en PCM over het deeplinken van kranten.com naar artikelen van PCM-dagbladen. Dat is inmiddels een volledig achterhaalde discussie: iedere serieuze uitgever stelt tegenwoordig zelf kopregels en intro’s ter beschikking stelt via RSS.

Waarom beveiligen?

Mijn eerste gedachte toen “de” vraag onlangs werd gesteld was: waarom wil je je content beveiligen? Het antwoord kon ik zelf eigenlijk wel raden: de klant had veel tijd en moeite gestoken in de samenstelling ervan en was er eigenlijk ook gewoon wel trots op. Blijkbaar had hij al vaker (in andere situaties) meegemaakt dat derden er met zijn hersenspinsels vandoor gingen; iets wat mij ook wel overkomt: ik haal er inmiddels mijn schouders bij op, voel me soms wel eens een beetje gevleid en reageer of handel alleen als er sprake is van brute 1-op-1 kopieer en plak praktijken.

Hoe dan te beveiligen?

Allereerst een waarschuwing: 100% beveiligen van een “publieke” site is onmogelijk. Het de snelle “copy-cat” lastig maken kan wel. Maar de wat gevorderde kopieerder weet de meeste beveiligingstrucjes snel te omzeilen.

Tekst:

Optie 1. voorkom selecteren van tekst en de rechtermuisknop

Er zijn m.b.v. Javascript wel wat maatregelen te nemen die het de argeloze kopieerder wat lastig maakt. Zo kun je de rechtermuisknop uitschakelen en het selecteren van tekst voorkomen. Meer daarover tref je hier en hier.

Let wel: deze maatregelen zijn eenvoudig te omzeilen. Je kunt als bezoeker Javascript simpelweg uitzetten.

Optie 2. Maak je hele site in Flash

Dat is op zich een prima manier om je teksten te beschermen. Alleen overtypen blijft nog over. Realiseer je wel dat ook zoekmachines jouw teksten niet meer kunnen lezen.. en je dus ook niet meer (goed) gevonden wordt.

Optie 3. pdf gebruiken

Je zou ook kunnen overwegen om echt belangrijke teksten in een PDF-document te plaatsen en deze te beveiligen tegen printen en selecteren. Het nadeel hiervan is dat je de bezoeker dwingt om eerst dat document te openen in een PDF-lezer: dat verhoogt de bezoekdrempel. Bovendien zijn er diverse programma’s voorhanden die waarschijnlijk de beveiliging kunnen kraken.

Afbeeldingen

Bij afbeeldingen is er eigenlijk maar een redelijke beveiliging: een zichtbaar watermerk in het bestand opnemen. Echter: wil je het echt goed doen dan verstoord het watermerk het beeld nogal, zet je een watermerk op een onopvallende plaats dan kan de “dief” het er waarschijnlijk ook weer simpelweg uit Photoshoppen.

Wat blijft er dan nog over?

Als je het echt wilt beschermen dan blijft niet openbaar publiceren over. Je zou kunne overwegen om klanten en relaties te laten inloggen voordat ze de informatie kunnen raadplegen.

Altijd doen: Copyright notice

Het is in ieder geval raadzaam om bij jouw content te vermelden dat er auteursrechten van toepassing zijn en dat slecht met schriftelijke toestemming overname mogelijk is. Zo kun je – als je constateert dat iemand misbruik van jouw intellectueel eigendom maakt – die persoon daar op aanspreken.

Tip: gebruik Google om te ontdekken of iemand jouw teksten heeft gekopieerd.

Zoek een specifiek zinsdeel uit jouw tekst (bij voorkeur met wat unieke woorden) en zoek met dit zinsdeel bij Google: vergeet niet aanhalingstekens om het zinsdeel te zetten “dit is mijn tekst”, dan kom je sneller tot een mogelijk resultaat. Zoek maar eens naar: “van de meest uiteenlopende functionaliteit”.

Mocht je nu niets vinden dan kun je ook een Google Alert instellen: laat Google je een mailtje sturen als het zinsdeel alsnog wordt gevonden… heel handig.

Een Reactie in “Is mijn content wel beveiligd?”

  1. thatisme Says:

    Hoi….

    ik vraag me af of je een punt.nl ook in flash kan zetten en zo ja hoe ik dat doe??? Ik heb wel scripts er opstaan maar die zijn nog makkelijker te omzeilen als dat ik al dacht, tik een woord bij google die voorkomt op mijn log klik bij afbeeldingen en je ziet alle foto’s (die overigens helemaal niks te maken hebben met dat woord) ware grote afbeelding weergeven en hoppa je hebt de foto… zucht… dus zou je me kunnen vertellen hoe ik dat doe?

    Groetjes

Geef een reactie

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

© 2010 wonders interactive | de kleine lettertjes