• Achter een mirakel schuilt vaak een wonder(s)

Hoe kom ik bovenaan in het zoekresultaat van Google

Dat is wat mij betreft (professioneel gezien) een van de meest gestelde vragen. Met deze post probeer ik daar wat handvatten voor te geven.

Het meest flauwe antwoord dat ik kan geven is: door Google te betalen. Het Google AdWords-programma leent zich uitstekend om (tegen een redelijke vergoeding) goed gepositioneerd voor de dag te komen in het zoekresultaat van Google.

Maar dat is natuurlijk niet het antwoord waar de steller op zit te wachten. Toch is het in sommige gevallen niet anders haalbaar, hierover later meer.

Stap 1: Waar wil je dat je op gevonden wordt

Verplaats je in de “zoeker” (jouw potentiële bezoeker). Laten we als voorbeeld naar iemand kijken die op zoek is naar een ligplaats voor zijn/haar boot. Over het algemeen zal de zoeker een bepaald gebied in gedachte hebben, bijvoorbeeld de Loosdrechtse plassen: “ligplaats loosdrecht“.

Het is aan te raden om voor jouw website een lijstje met de meeste relevante trefwoorden (en combinaties) te genereren en je daar op te concentreren. Begin met pak ‘m beet 10 verschillende (combinaties).

Stap 2: Focus je op de content

Bij het verbeteren van het zoekmachine resultaat draait het vooral om het optimaliseren van de content en de htmlcode die de content presenteert. Een website pagina bevat grofweg 2 soorten content: technische content en zichtbare content.

Technische content

De technische content wordt gevormd door de diverse TAG’s die de zoekmachines een indruk geven over de informatie die op de pagina te vinden is. De meest relevante zijn: TITLE, DESCRIPTION en KEYWORDS. De HTML-code van de pagina kan er als volgt uit zien:

<title>Wij bieden u de perfecte ligplaats in Loodsrecht voor uw motorboot, zeilboot of sloep</title>
<meta name="keywords" content="ligplaats, loosdrecht, loosdrechtse, plassen, motorboot, zeilboot, sloep">
<meta name="description" content="Bij ons kunt u terecht voor een betaalbare ligplaats aan de prachtige loosdrechtse plassen. Onze haven beidt u toegang tot de al omliggende vaargebieden zoals de Vecht, Vinkeveense plassen, Amsterdam en nog veel meer">

Hoewel je zou verwachten dat de keyword-tag heel belangrijk is; niets is minder waar: in de afgelopen jaren is hier zoveel misbruik van gemaakt dat de relevantie ervan zeer beperkt is.

Hou bovendien de lengte van alle tags in de gaten, te lang is onzinnig want wordt niet geïndexeerd. Herhalen van trefwoorden is sowieso uit den boze: dat wordt al snel gekenmerkt als spam.

Als je denkt dat er met het eenmalig bepalen van de juiste META-tags voor jouw site er bent dan heb je het mis. Voor iedere pagina waarvan je wilt dat deze geïndexeerd en dus ook gevonden wordt zul je de hierboven genoemde stappen moeten nemen. Het simpelweg kopiëren van de tags en op alle pagina’s plakken heeft niet veel zin. Google zal hierdoor besluiten dat de pagina’s identiek zijn en er slechts één of enkelen indexeren.

Het is dus van belang om voor iedere pagina zoveel mogelijk unieke tags te creëren.

Tip “Overige tags”

Als je op de pagina een afbeelding toont vergeet dan niet de <img> tag te voorzien van een alt- en een titel-tag waar je bovendien een relevant trefwoord in kunt opnemen.

Bijvoorbeeld: <img alt="overzicht van de ligplaats" title="ligplaatsen" src="plaatje.jpg" mce_src="plaatje.jpg" />.

Ook hier geld weer: overdrijf het niet. Als je trefwoord teveel op de pagina voorkomt bestaat de kans dat ook dit als zoekmachine-SPAM wordt geclassificeerd.

Hetzelfde geld voor links naar andere pagina’s:

<a href="link_naar_andere_ligplaats.htm" mce_href="link_naar_andere_ligplaats.htm" title="ook een mooie ligplaats">Link naar een andere mooie ligplaats</a>

Nogmaals: overdrijf het niet, zoals hierboven geschetst komt wellicht wat al te nadrukkelijk over, maar het gaat om het idee.

Pagina's: Volgende pagina

2 Reacties in “Hoe kom ik bovenaan in het zoekresultaat van Google”

  1. SEO Weblog Says:

    Goed leesbaar stuk en een aantal zeer handige tips. Het enige wat ik mis is de strong tag die je kan gebruiken, ondanks de h1 en h2 tags. In iedergeval de complimenten voor dit artikel!

  2. startpagina KiKa Says:

    er missen inderdaad wat tips, maar dat maakt dit artikel er niet slechter op!
    Ik ga er gelijk mee beginnen voor mijn startpagina voor kika.

Geef een reactie

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

© 2010 wonders interactive | de kleine lettertjes